HOME PARTNERS MUSEUMS IN ROUSSE CONTACTSOUR PROJECTS

07 . 11
2011
Проект „Озеленяване на музейни градски пространства“ 2011
« Back to OUR PROJECTS

 

Музеят е мястото, където се издирват, изучават, събират, опазват, документират и популяризират движимите паметници на културата и културно-историческото наследство от Русе и региона, но също така е и място за зареждане на сетивата с усещане за полезно и приятно прекарано време. С реализацията на настоящия проект, две от музейните експозиции, разполагащи с дворни места, ще се превърнат и в място за отмора, в обстановка различна от обичайната градска среда. Това са Къща–музей „Захари Стоянов“ и Музея на градския бит. 

 

 

 

С реализацията на проекта, в двора на Къща-музей „Захари Стоянов” е изградена пътека от чакъл, която води до кът за почивка. Той се състои от пергола с две дървени пейки, разположени върху площадка от 10 кв.м. Зад перголата са засадени шест храста увивна роза в различни цветове – бял, розов и червен. Засадена е и „слънчева градина“ от различни видове лечебни и етеричномаслени видове растения. Всеки лъч от слънцето в „слънчевата градина” е засаден с различен вид билки. В основата на всеки лъч има табела с кратка информация за растението и приложенията му в миналото и сега. Останалата площ от пространството ще бъде заета от устойчива тревна смеска.

 

 

 

Пространството пред Музея на градския бит (Къщата на Калиопа) беше почистено от съществуващата растителност, а чемширите, зададени през 80-те години на миналия век, бяха оформени. По проекта, успоредно на оградата, разделяща дворното пространство от бул. Придунавски, са засадени

 

студоустойчиви видове храсти, подходящи за залесяване в градски условия - Forsythia intermedia Zab., Hibiscus syriacus, L. (дървовиден хибискус), Spiraea spp. Целта на тази жива преграда е да отдели двора на Музея от ежедневния шум на улицата.

 

 

 

 

На видно място и в двата обекта са монтират информационни карти с местонахождението на всички музейни обекти на територията на град Русе.

 

 

Проектът е финансиран от Община Русе по тематичен конкурс „Благоустрояване и хигиенизиране на площи, замърсени с неопасни отпадъци“ през 2011 година. 

 

 

Вижте снимки от реализацията на проекта "Озеленяване на музейни градски пространства" 2011 в галерията на нашия сайт