НАЧАЛО ПАРТНЬОРИ РУСЕНСКИ МУЗЕИ КОНТАКТИНОВИНИ

 

 

 

 

31 . 07
2013
Пресконференция проект
« Назад към НОВИНИ

 

 

Проект

Иновативно представяне на екологични теми в музейна среда“

стартира в Стара Загора

 

Стара Загора, 31 юли 2013 г.

 

С пресконференция на 31 юли в Регионален исторически музей Стара Загора сдружение „Приятели на музея – Русе“ стартира дейностите по проект „Иновативно представяне на екологични теми в музейна среда“, финансиран по Дарителска програма на "Загорка" АД - ЗАГОРКА ЗЕЛЕН ФОНД в партньорство с Фондация „Обществен дарителски фонд – Стара Загора”.

 

Обща стойност на проекта: 11 194 лв., дарение от ЗАГОРКА ЗЕЛЕН ФОНД.

Срок за изпълнение: 5 месеца.

 

Изпълнителите на проекта благодариха на домакините от Старозагорския музей и директора доц. д-р Светла Димитрова.

 

Благодарение на подкрепата на ЗАГОРКА ЗЕЛЕН ФОНД посетителите на музея в Стара Загора ще научат повече за света на природата в града, за проблемите в опазването на околната среда. Това ще става по забавен и интерактивен начин, съвременно и адекватно на развиващия се дигитален свят, каза при представянето доц. д-р Николай Ненов, директор на Регионален исторически музей (РИМ) Русе.

 

Експертите от отдел „Природа“ на РИМ Русе Венцеслав Петков и Красимир Киров представиха бъдещата игра за тъчскрийн (touch screen), разработвана в момента специално за Регионален исторически музей – Стара Загора. Играта ще се развива в три модула: „Рециклирането и рационално използване на ресурсите“, „Въздухът и как го пазим чист“, „Урбанизация, зелени системи и синантропни (1) животински видове“.

 

Тази вечер - 31 юли 2013 г., сряда, от 18:00 ч. в сградата на Регионален исторически музей – Стара Загора, започва и първата от серия презентации, които експертите от Регионален исторически музей – Русе представят. Темата е Рециклирането и рационалното използване на ресурсите. Случаи от България. Дискусия. Опитът на РИМ – Русе и играта „Блатна енциклопедия“.

 

Втора презентация: 01 август, четвъртък, 11:00 ч. в сградата на Регионален исторически музей - Стара Загора. Експертите от Регионален исторически музей – Русе представят: Замърсяването на въздуха и опазването му, здравен риск за хората. Случаи от България. Дискусия. Опитът на РИМ – Русе в интерпретативното поднасяне на информация към публика в музейна среда и играта „Мамути“.

 

(1)Синантропните животни са диви видове животни от различни типове, които периодично или целогодишно обитават човешките жилища, постройки или съоръжения изградени от хората. Някои видове образуват независими популации, които могат да се възпроизвеждат изцяло в среда променена от човека без да има пряка връзка или зависимост от популациите обитаващи естествените за вида местообитания (източник: Wikipedia)