НАЧАЛО ПАРТНЬОРИ РУСЕНСКИ МУЗЕИ КОНТАКТИQR ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ

   

Знаете ли, че Валентина Терешкова е едва на 26 години, когато става първата жена в космоса? През 1963 г. тя лети на борда на съветския космически кораб „Восток 6“. Активистка на женското движение в СССР, тя пътува много по света, за да разказва за космическата си одисея.

При посещение в България Валентина Терешкова се среща с Райна Касабова - първата жена в света, летяла на боен самолет. Тя е родена в Карлово, 15-годишна заминава като милосърдна сестра на фронта по време на Балканската война от 1912 - 1913 г. При един от разузнавателните полети над Одрин разпръсква информационни листовки над обсадения град. Така става първата жена в света, летяла на боен самолет в изпълнение на комуникационна мисия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Знаете ли коя е първата жена-фотограф в света? Приема се, че това е Ана Аткинс. 
Любопитни и смели, жените правят открития, значими за човешкото развитие. Приема се, че Ана Аткинс е първата жена-фотограф и първата личност, издала книга с фотографски илюстрации. Във Великобритания тя използва процеса на фото-отпечатване чрез циан, открит през 1842 г. Обект в контакт с хартия се излага за кратко на слънчева светлина, след това хартията се отмива във вода. Получава се бял отпечатък върху син фон.